Mikä Climate Fresk? – Ilmastonmuutospelin pelaaminen Dahlilla


Viime viikolla pelattiin Ilmastofresko-peliä yhdessä Dahlin toimittajien kanssa

Vastuullisuusasiantuntijamme Riina Strengell ja henkilöstöpäällikkömme Sini Koppanen fasilitoivat toimittajillemme Ilmastofresko-työpajaa viime viikolla. Yhteensä 16 osallistujaa pääsivät tutustumaan ilmastonmuutoksen syy-seuraussuhteisiin sekä käymään keskusteluja aiheesta. 

”Mahtavaa, että pääsemme hyödyntämään tätä peliä myös sidosryhmiemme kanssa. Climate Freskissä aihe konkretisoituu ihan eri tavalla, kun syy-seuraussuhteet levitetään pöydälle. Ja on hienoa, että ryhmissä herää keskustelua ja kysymyksiä aiheesta. Tämän jälkeen on helpompi ymmärtää miksi teemme kaikki työtä vastuullisuusaiheiden parissa. Olen myös huomannut, että jokaisessa pelitilaisuudessa oppii itsekin jotain uutta.” kommentoi Dahlin vastuullisuusasiantuntija Riina Strengell. 

Peli auttaa ymmärtämään ilmastonmuutosta

Climate Fresk -pelissä pelaajat selvittävät ryhmissä pelikorttien avulla ilmastonmuutoksen syitä ja sen konkreettisia seurauksia ja vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön. Lopuksi pohditaan omia tekoja ja ratkaisuja aiheeseen liittyen.

Käytännössä peliä pelataan noin 5-8 hengen ryhmissä ja yhden pelitilaisuuden kesto kokonaisuudessaan on kolme tuntia. Tietoisuus ilmastonmuutoksesta on tärkeää, jotta voimme löytää ratkaisuja sen hillitsemiseksi ja sopeutuaksemme muuttuviin olosuhteisiin. 

Pelin faktat perustuvat IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) raportoimaan tutkimustietoon. Peli myös kehittyy koko ajan, jotta tieto pelissä pysyy ajankohtaisena.

Faktapohjaista tietoa omalle henkilöstölle

Tavoitteemme Dahlilla on pelata Ilmastofresko-peli koko henkilöstömme kanssa vuoden 2025 loppuun mennessä ilmastotietoisuutta lisätäksemme. Aloitimme pelin pelaamisen syksyllä 2023 ja tällä hetkellä noin 40 % dahlilaisista on pelannut pelin. Saint-Gobain-konsernin tavoitteena on kansainvälisesti kouluttaa 80 % koko henkilöstöstään samassa ajassa. Konsernilla on globaali Climate Fresk -lisenssi ja peluuttajia ympäri maailman.

”Vastuullisuus on meille myös tiedon ja tietoisuuden lisäämistä. Työntekijöidemme on tärkeää ymmärtää, mihin perustamme toimintamme muutokset ja miksi heidän esimerkiksi on tärkeää lajitella jätteet työpaikalla. On ollut hienoa olla mukana peluuttamassa henkilöstöämme, kuulla heidän ajatuksiaan ja toisaalta kyetä kertomaan heille, mitä jo organisaatiotasolla teemme näiden teemojen parissa. Olemme erittäin sitoutuneita saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteemme henkilöstön peluuttamisessa ja etenemmekin tällä hetkellä hienosti näiden tavoitteiden mukaisesti!” kommentoi henkilöstöpäällikkömme Sini Koppanen.

Pelin takana on voittoa tavoittelematon Climate Fresk -järjestö, ja pelin on pelannut maailmanlaajuisesti noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Pelissä käytetään kortteja, jotka on käännetty yli 40 kielelle, myös suomeksi. Lue lisää pelistä: https://climatefresk.org/


Pähkinänkuoressa Ilmastofresko-pelistä:

  •  Pelin aikana tutustutaan ilmastonmuutokseen
  •  Ilmastonmuutoksen syihin ja seurauksiin perehdytään Ilmastofresko-korttipakan avulla
  •  Lopuksi pohditaan omia ajatuksia ja tekoja aiheen ympärillä


Kiitos kaikille osallistujille!

 

Julkaistu 16.9.2024